ISSfea

Väx med Nordens största familj – som trainee

Ett av Nordens största tjänsteföretag inom facility management, ISS Facility Services, satsar på sitt managementtraineeprogram. Robert Cedermark och Amanda Blomquist är två av de noggrant utvalda traineerna.


RobertISSRobert är uppvuxen i Norrtälje, och har studerat business management på Handelshögskolan i Stockholm. Under sin sista termin sökte han till ISS-traineeprogram, och började sedan direkt efter examen.

Hur vill du beskriva traineeprogrammet?
Programmet ger dig en strategisk, taktisk och operativ insikt i företagets verksamhet och en förståelse för helheten. Detta matchas även med uppföljning av din personliga utveckling som förbereder dig inför en ledarroll inom företaget. Programmet är ett management traineeprogram i den rätta bemärkelsen och tar fram företagets framtida ledare. Jag har haft ett oerhört lärorikt och roligt år som trainee.

Vad har du fått göra under din tid på traineeprogrammet?
Jag har roterat inom alla affärsområden och fått förståelse för kärnan i vår affärsmodell. Jag har varit ute bland andra medarbetare för att arbeta sida vid sida med dem. Jag har bland annat utfört vår tjänsteleverans genom att laga mat i centralkök och företagsrestaurang, packat och levererat fruktkorgar, gjort inspektioner av brandskydd, varit med vid radioaktiv sanering på kärnkraftverk och skött bokföringsarbete. Jag har även arbetat med projekt samt deltagit i arbete på en strategisk nivå.

Är programmet internationellt?
Traineeprogrammet som jag är del av är nordiskt och därmed har jag totalt tio traineekollegor i Norge, Sverige, Danmark och Finland. Vi träffas regelbundet för workshops med rotation i de olika länderna. Jag spenderade tre månader med att arbeta inom den del av organisationen som tar hand om våra globala kunder. Detta innebar tre månader av intensivt resande runt jorden till bland annat Storbritannien och Hong Kong, vilket var en nyttig erfarenhet.

Hur är ISS som arbetsplats?
Arbetsklimatet inom ISS är dynamiskt. Det händer mycket och det är viktigt att man snabbt kan anpassa sig. Det finns även en mycket stark närhet till våra medarbetare och till våra kunder, och mina kollegor är mycket kunniga. Redan på första intervjun kände jag av den kultur som finns inom ISS som präglas av operativt driv, respekt, entreprenörskap och enkelhet.

Vem skulle du rekommendera att söka sig till ISS?
Den som drivs av problemlösning, har ett stort intresse för människor, stark integritet, en jordnära personlighet och inställning att kunna ”kavla upp ärmarna” och hugga i där det behövs. På ISS finns enorma möjligheter för dig som stämmer in på den beskrivningen och som samtidigt brinner för det vi gör.


AmandaISSAmanda är uppvuxen i Lund, men har nyligen flyttat till Stockholm. Hon har läst magisterprogrammet i managing knowledge, och väl ute i arbetslivet så upplever hon att ett av de största företagen i världen med över 510 000 anställda känns väldigt familjärt.
–Alla jag träffat har välkomnat mig varmt, ställer personliga frågor samt är genuint intresserade av att lära känna mig. Vänliga leenden verkar vara ISS signum, säger hon.

Vad har du fått göra på traineeprogrammet?
Massor! Programmet, som är ett europeiskt management traineeprogram, börjar med en väldigt gedigen introduktionsmånad. Jag var i Köpenhamn och hade kickoff med alla europeiska traineer, totalt är vi 38 stycken. Under kickoffen var alla globala chefer närvarande, och det var en rolig chans att skapa ett kontaktnät över hela Europa. Efter detta har jag rest runt mycket i verksamheten och besökt flertalet ISS-kontor i Sverige. Den första tiden på ISS har varit en fantastisk blandning av högt och lågt, strategiskt och operationellt samt professionellt och personligt.

Hur gick det till när du fick din plats som trainee?
Först fick jag göra test som alla våra medarbetare gör i början av rekryteringsprocessen. Sedan var jag på min första personliga intervju. Efter det fick jag bland annat göra personlighets- och logistiktester. Därefter blev jag kallad till en andra intervju med en av våra affärsområdeschefer. Till sist blev jag inbjuden till assessmentdagarna i Köpenhamn, där jag mötte alla slutkandidater från regionen Nordeuropa. Här fick vi uppgifter att lösa både själva och i grupp. Jag tror att vi alla kände att ISS verkligen fick en ärlig uppfattning om vem man var som person.

Vilka utvecklingsmöjligheter finns på företaget så som du ser det?
Det låter kanske klyschigt men utvecklingsmöjligheterna är verkligen enorma. Bara i Sverige finns vi i nästan alla städer, och för att inte tala om världen. ISS har verksamhet i 77 länder över hela världen och nästan lika många olika sorters jobb.


Amanda Blomquist
Ålder: 28
Utbildning: Magisterexamen i managing knowledge, people and change, Lunds universitet

Robert Cedermark
Ålder: 27
Utbildning: Masterexamen i business management, Handelshögksolan i Stockholm

Vill du veta mer om traineeprogrammet på ISS? Klicka här!

20151009_EF02786-Redigera

“Det är bra att vara analytiskt lagd”

Fredrik Hildorsson började som systemutvecklare på Itello för fem år sedan. Idag har han tagit ett större ansvar och som senior utvecklare har han möjlighet att påverka slutprodukten som går till kunder som AMF, Brummer & Partners och Nordea. – Man kan styra sitt arbete rätt mycket själv här. Ser man potential eller vill testa […]

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: