ColaTruck CCE

På Dryckesvägen skapas Coca-Cola

I Haninge, Stockholm, ligger anläggningen som ansvarar för tillverkning, distribution, försäljning och branschmarknadsföring av den folkkära drycken Coca-Cola och många andra produkter – i hela Sverige. Möt Elsa Ekman, produktionschef, och Joakim Bergström, produktionsplanerare, på
Coca-Cola Enterprises.
Av Madelene Sundström

Likt hur tomtenissarna tillverkar alla klappar i Tomteland, så tillverkas Sveriges Coca-Cola på den fyndiga adressen Dryckesvägen 2C. Företaget sysselsätter omkring 800 människor, och är den näst största arbetsgivaren i området. Elsa har jobbat på Coca-Cola Enterprises i tre och ett halvt år, och har en civilingenjörsexamen i industriell ekonomi med inriktning på logistik och produktionsstyrning. Innan jobbade hon med produktion för ett annat företag när hon blev kontaktat angående tjänsten på Coca-Cola Enterprises av en rekryterare.
– Det var väldigt lockande med ett så känt varumärke och alla utmaningar som följer med den snabba produktionen, säger Elsa.

Idag är Elsa ansvarig för Sveriges produktion, vilket innebär allt från uppföljningen av gårdagens produktion till arbetsmiljöfrågor, planering av investeringar och att vägleda sina medarbetare. Inne på hennes kontor står flertalet böcker från civilingenjörsstudier uppradade, och hon förklarar att hon använder dem än idag i sin yrkesroll.
– Jag har har mycket användning av min utbildning, särskilt när det kommer till mina inriktningskurser i logistik. Utbildning i ledarskap och personalfrågor hade varit bra att komplettera med, då detta område utgör en betydande del av mitt jobb, berättar Elsa.

ColaElsaochJOakim

Joakim pluggade maskinteknik i Lund då en vän upplyste honom om möjligheten att sommarjobba på Coca-Cola Enterprises i Stockholm. Han ansökte, vilket resulterade i sommarjobb på företaget de kommande åren och en fast anställning som produktionsplanerare efter masterexamen med inriktning på logistik.
– Det välkända varumärket lockade, samt att jag hört gott om företaget som arbetsplats. Min roll idag är att utifrån en prognos se till att vi producerar rätt saker. Här ingår mycket kommunikation med andra människor och att samordna och planera arbetet, säger han.

Både Elsa och Joakim anser att de fått både ansvar och frihet redan från start. De beskriver en föränderlig arbetsplats i ständig rörelse, där tempot är både det roliga och det utmanande.
– Många av oss har väldigt breda roller där det är viktigt att kunna prioritera. Att jobba med människor är ofta utmanande men det är också det roligaste med jobbet, säger Elsa, och Joakim tillägger:
– Jag fick mycket mer ansvar än jag förväntat mig, vilket var skitkul! Jag jobbar inte med allt, men har jag input så värderas den. Inget håller mig tillbaka, utan jag får ständigt växa i min roll.

De beskriver även ett internationellt och mångkulturellt företag som aktivt jobbar med miljö- och samhällsfrågor, vilket är något som båda upplever bidrar till ett positivt klimat på arbetsplatsen.
– Blandningen av människor från olika länder gör att vi ständigt får nya perspektiv på saker och kan utbyta värdefull kunskap, säger Joakim.

Vem tycker du ska söka jobb på Coca-Cola Enterprises?
E: Vi söker mestadels ingenjörer, men är väldigt öppna. Det viktiga är inte utbildningen, utan att man är målinriktad och driven.
J: Man ska kunna jobba i högt tempo och vara öppen för att saker förändras – det som var lag förra veckan behöver inte vara det nästa vecka. Inställningen ”det är inte mitt jobb” har vi inte här. Man förväntas vara intresserad och vilja hjälpa andra.

Utvecklingsmöjligheterna internt är mycket goda. Joakim ska snart byta jobb internt och bli prognosplaneringschef, där han kommer jobba mer i gränslandet mellan marknadsavdelningen och produktionen. Även de internationella möjligheterna är stora då Coca-Cola Enterprises sträcker sig över Västeuropa.

För att läsa mer om Coca-Cola Enterprises, klicka här!

20151009_EF02786-Redigera

“Det är bra att vara analytiskt lagd”

Fredrik Hildorsson började som systemutvecklare på Itello för fem år sedan. Idag har han tagit ett större ansvar och som senior utvecklare har han möjlighet att påverka slutprodukten som går till kunder som AMF, Brummer & Partners och Nordea. – Man kan styra sitt arbete rätt mycket själv här. Ser man potential eller vill testa […]

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: