SRSfeaturedweb

En hållbar karriär

Svenska Retursystem förenklar, effektiviserar och miljöanpassar den svenska dagligvarubranschen genom att driva och utveckla retursystem som bygger på återanvändning istället för engångsanvändning. Företaget startade ett internshipprogram 2014 som Mattias Magnusson, Malena Sihvonen och Henning Säll var några av de första att genomföra.
Av Madelene Sundström


Mattias

MattiasSRSwebKan du berätta lite om dig själv och dina studier?
Jag är uppvuxen i Luleå och har ett stort intresse för resa och aktiviteter så som kitesurfing, mountainbike och utförsåkning. Jag läser sista året på mastersprogrammet Industriell Ekonomi på KTH i Stockholm. Tidigare har jag läst till Utvecklingsingenjör i Halmstad. Vid sidan om och innan studierna har jag arbetat med marknadsanalyser, projektledning och teknisk fastighetsdrift.

Hur gick det till när du fick en plats på Svenska Retursystems internship?
I februari 2015 blev jag tillfrågade att vara med på en Case-kväll på Svenska Retursystem AB av rekryteringsföretaget Talent Eye. Case-kvällen innehöll en introduktion till förtaget, ett case och mingel. Efter case-kvällen sökte jag tjänsten som summerintern och fick komma på två intervjutillfällen med Talent Eye och SRS. Jag blev väldigt glad när SRS erbjöd mig tjänsten.

Hur vill du beskriva företaget och dess internshipprogram?
Jag kände till SRS lite grann i förväg och tycker deras verksamhet är spännande. Det kändes bra att arbeta för ett företag som tänker på en hållbar framtid. Något av det bästa med internshipet var att vi redan från dag ett fick komma in i SRS verksamhet, utmaningar och gemenskap. Jag och min internkollega Malena fick även vara med och påverkar projektets utformning och sommarens upplägg. Sammanfattningsvis är jag väldigt nöjd med internshipprogrammet.

Vad har du fått göra under praktiken?
Jag och min internkollega Malena fick tillsammans ansvar att driva ett eget projekt åt försäljning och marknadsavdelningen. Vi styrde vårt arbete själv och hade bra tillgång till resurser och stöd från SRS. Arbetet bestod bland annat av datainsamling, intervjuer, kundbesök och företagspresentationer.

Till vem skulle du rekommendera att söka internshipprogrammet på Svenska Retursystem?
Internshipprogrammet på SRS är en utmärkt erfarenhet för den som vill utveckla och utmana sig själv i en spännande och viktig bransch. Viktiga egenskaper är social kompetens, eget driv och en analytisk förmåga.


Malena

MalenaSRSweb

Kan du berätta lite om dig själv och dina studier?
Jag läser civilingenjörsprogrammet Design och Produktframtagning på KTH och är nu inne på mitt sista år på masterinriktningen Industriell Ekonomi.

Hur gick det till när du fick en plats på Svenska Retursystems internship?
Internshipet på Svenska Retursystem pågick i totalt nio veckor under sommaren 2015. Tjänsten fick jag via studentrekryteringsföretaget Talent Eye. Själva rekryteringsprocessen innefattade intervjuer och samtal med både Talent Eye och Svenska Retursystem.

Hur vill du beskriva företaget och dess internshipprogram?
Det är ett öppet och engagerat företag som verkligen håller fast vid sina värderingar. Just hållbarhetsfrågan verkar ligga många anställda varmt om hjärtat. Svenska Retursystem är även inne i en spännande utvecklingsfas och det känns som att nya roliga projekt dras igång hela tiden. Internshipprogrammet var både väldigt roligt och extremt lärorikt. Vi blev mottagna med öppna armar och erbjöds stöd från alla håll.

Vad har du fått göra under praktiken?
Under mitt internship gjorde jag och Mattias en marknadskartläggning. Syftet var att identifiera hur stora marknadsandelar returenheterna hade inom olika produktkategorier, exempelvis kött och chark eller frukt och grönt.

Vem skulle du rekommendera att söka programmet på Svenska Retursystem?
Den som är intresserad av livsmedelsindustrin och har ett hållbarhetsengagemang. De kompetenser som krävs varierar, men jag tror att man kommer passa in bra på Svenska Retursystem om man är initiativtagande och nyfiken.


Henning

Henningweb

Kan du berätta lite om dig själv och dina studier?
Jag läser nu mitt fjärde år på civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi vid KTH, Sveriges roligaste och bästa utbildning. Här växer jag inom mina två stora intresseområden teknik och ekonomi. Idag är jag på ett halvårs utbytesstudier i Hongkong. Att åka på utbytesstudier är verkligen lika kul och utvecklande som alla säger.

Hur gick det till när du fick en plats på Svenska Retursystems internship?
Svenska Retursystem har ett samarbete med studenttalangnätverket Talent Eye som jag tidigare varit i kontakt med, vilket öppnade dörren att söka internshipet hos Svenska Retursystem.

Hur vill du beskriva företaget och dess internshipprogram?
Svenska Retursystem är ett ungt, snabbväxande företag med en stark hållbarhetsprofil. Företagskulturen är välkomnande, öppen och pigg. Under mitt projekt fick jag möjligheten att besöka företagets samtliga anläggningar och jag blev lika väl mottagen av varje person jag mötte vilket gav mig trevliga arbetsdagar.

Vad har du fått göra under praktiken?
Projektet gick ut på att göra en flaskhalsanalys på företagets produktionslinor. Detta innebar i det här fallet att visualisera och dokumentera cykeltiderna utefter maskinerna på produktionslinorna för att sedan kunna peka ut de svaga och begränsande maskinerna. Projektet var spännande och lagom utmanande, men framförallt mycket utvecklande. Jag gavs mycket eget ansvar och förtroende. Min handledare stöttade mig vid behov.

Vem skulle du rekommendera att söka traineeprogrammet på Svenska Retursystem?
Den som har ett intresse av hållbarhetsfrågor, produktion och logistik och vill veckla ut sin egen drivkraft och utvecklas inom projekt- och konsultarbete.


Svenska Retursystems livscykelanalys visar att användandet av returlådor innebär 44 procent mindre koldioxidutsläpp än engångsemballage av wellpapp. Sedan starten för drygt 15 år sedan har returlådorna ersatt runt en miljard engångsemballage. I dag är över 1.000 av dagligvaruhandelns aktörer med i systemet, och varje dag levereras runt en halv miljon nytvättade pallar och lådor till olika livsmedelsproducenter som fyller dem med varor för vidare transport till butik.

Talent Eye är ett headhunting-företag som hjälper skarpa studenter och företag att lära känna varanda genom matchande internships. Vi pratar med Tobias Porserud, medgrundare och VD på Talent Eye.
– Gnistan som tände idén till Talent Eye var vår frustration över att våra vänner tog fel jobb efter examen. Vi såg att studenter visste för lite om var i arbetslivet man har störst möjligheter att trivas och prestera. Vi beslöt oss för att försöka ändra på det, säger han.

Hur ser ert samarbete ut med Svenska Retursystem?
– Vår samarbete är långsiktigt och består av studentkväll, internship och exjobb. Steg för steg lär partnerna känna varandra så att de vet vad de skriver under på när det närmar sig examen och karriärstart. Svenska Retursystem lyssnar på unga och vågar dessutom ge dem mandat att förändra på riktigt, vilket gör det extra roligt.

Vill du veta mer om Svenska Retursystem? Klicka här!
Vill du veta mer om Talent Eye? Klicka här!

20151009_EF02786-Redigera

“Det är bra att vara analytiskt lagd”

Fredrik Hildorsson började som systemutvecklare på Itello för fem år sedan. Idag har han tagit ett större ansvar och som senior utvecklare har han möjlighet att påverka slutprodukten som går till kunder som AMF, Brummer & Partners och Nordea. – Man kan styra sitt arbete rätt mycket själv här. Ser man potential eller vill testa […]

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: