Hawaii

Från KTH till Hawaii

Hawaii är mer än surfing, makalösa stränder och azurblått hav. Möt Oscar Blomquist, som valde en lite annorlunda väg till sitt nuvarande jobb som Junior Performance Analyst på Fjärde AP-fonden. 

Varför valde du att studera utomlands?
Att komplettera ingenjörsstudier med ekonomi är inte helt ovanligt, då kanske främst för de som läser Industriell Ekonomi. Som teknisk fysiker är studierna väldigt teoretiska och ger en bra verktygslåda för problemlösning i efterföljande master, vilken även den är mer åt det teoretiska hållet. Min tanke var att läsa på samma tema som min master – finansiell matematik och matematisk statistik – men då lite ”mjukare” ämnen inom finans. Att jag skulle studera en termin utomlands hade jag bestämt sedan länge, frågan var bara var. Efter att kommit över ett bokmärke med formen av en surfbräda på KILROYs mässa väcktes mitt intresse för Hawaii Pacific University (hpu) och Hawaii. Tanken att studera i paradiset lockade och efter viss efterforskning om hpu konstaterade jag att utbildningen är lika högkvalitativ som surfen. Så det bar av mot Hawaii!

Vad var bäst med utlandsstudierna?
– Med ordinarie studier vid kth var jag van vid hög kvalitet på undervisning och professorer, men jag blev långt ifrån besviken med hpu. Professorerna hade stor erfarenhet av sina respektive områden utanför den akademiska världen och bidrog gärna med egna uppfattningar om sina ämnen. En fördel av att åka till ett engelskspråkigt land och studera är att man får engelskan som en del av vardagen och utvecklar språket på fler nivåer än bara den akademiska. Jag befarade att stranden och semesterlivet skulle locka alltför mycket under skoldagarna och ta mitt fokus från studierna, men hur konstigt det än låter så var veckodagarna lika roliga som helgerna. Att sola och bada blir enformigt efter några veckor och jag uppskattade att vara vid universitetet i Downtown Honolulu och allt vad det innebar med studentaktiviteter.

Det är inte bara studier, eller hur?
– Hela Hawaii bjuder på en fantastisk natur och jag ångrar att jag inte reste till någon av de andra öarna runt O’ahu. Jag kan dock rekommendera att hyra bil några helger och åka till Hanauma Bay för snorkling, North Shore för att kolla på surfcirkusen, Kailua Bay för en underbar strand och alla andra små mysiga byar. I en stad som till stor del befolkas av turister och andra som söker solen är det inte helt otippat att utelivet har en del att bjuda på också. Men vad du än gör, sitt inte bara på Starbucks och vänta, se dig omkring!

Hawaiii

Bodde du på studentboende eller i egen lägenhet?
– Linnea på KILROY länkade ett par alternativ av boende i studenthus, men jag valde att leta eget boende på plats tillsammans med en annan svensk som jag kommit i kontakt med via KILROY. Slutresultatet blev bättre än de studentboenden som några av min kursare bodde i, men det kostade mycket tid och 17 nätter på hotell innan vi fick tillträde.

Vad jobbar du med idag?
– Under slutfasen på mitt examensarbete på seb Investment Banking fick jag en anställning som Junior Performance Analyst på Fjärde ap-fonden, där jag skulle sköta den dagliga rapporteringen på gruppen för affärs- och riskkontroll. Förutsättningarna förändrades en aning och jag har nu fått mer ansvar och ges större frihet i att utveckla och förbättra rapportering och Performance System. Dagarna består även till stor del av att göra all form av avkastnings- och allokeringsanalys på fondens portföljer, positioner, och beslut. Det är ett jobb där den ena dagen aldrig är den andra lik, så när som på att Excel ständigt går varmt.

När du var på intervju för jobbet, frågade de dig om din tid utomlands?
– De flesta som får mitt cv i handen kommer tillslut ned till raden med ”Hawaii Pacific University” och hajar till; det är så klart en annorlunda studieort som väcker intresse. Komplementet med ekonomikurser inom finans till en annars mycket teoretisk utbildning är positivt, inte bara för min egen utveckling och kompetens, men även sett ur en rekryterandes perspektiv.

Kommer du söka dig utomlands även i karriären?
– Som det ser ut nu trivs jag bra i Stockholm och på fonden. På en arbetsplats med många internationella kontakter har jag nytta av den kunskap och bekvämlighet med engelskan som jag fick under mina utlandsstudier även här hemma. Med det sagt så vet ingen var framtiden har att erbjuda, kanske behöver Honolulu en till analytiker eller rentav en ny hedgefond.

20151009_EF02786-Redigera

“Det är bra att vara analytiskt lagd”

Fredrik Hildorsson började som systemutvecklare på Itello för fem år sedan. Idag har han tagit ett större ansvar och som senior utvecklare har han möjlighet att påverka slutprodukten som går till kunder som AMF, Brummer & Partners och Nordea. – Man kan styra sitt arbete rätt mycket själv här. Ser man potential eller vill testa […]

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: