Sigma

Utmaningar som lockar

Precis vid vattnet med utsikt över den natursköna Liljeholmskajen har vi på The Scholar Magazine träffat Maria Phung, projektledare på Sigma, på företagets sprillans nya kontor. Maria är en av de yngre på företaget och hon berättar för oss om sin resa.
Av Madelene Sundström

Direkt efter sin civilingenjörsexamen klev Maria in i rollen som konsult på Sigmas nystartade affärsområde Industry. Hon såg att företaget lagt ut en annons på LinkedIn och ringde till vice vd:n, Tobias Wilhelmson, som då bjöd in henne till en intervju.
– Jag lockades av att det nystartade området gav stora möjligheter att få vara med och påverka från början, förklarar Maria.

Under sin studietid har Maria jobbat extra med bland annat kärnkraft, och intresserat sig för energibranschen och produktutveckling. Hos Sigma får hon jobba självständigt tillsammans med
företag inom likartade branscher genom projektledning. Maria är nu på väg in i sitt tredje kunduppdrag.
– Sigma har en stabil grund. Jag var aldrig orolig när jag började mitt första kunduppdrag eftersom jag hade erfarna kollegor att kunna vända mig till. Vi har även väldigt bra gemenskap i projektledningsgruppen. Alla vill framåt men det är ändå avslappnat och väldigt lätt att ta kontakt med andra på företaget. Vi gör mycket roligt tillsammans, säger Maria.

Maria är idag certifierad projektledare och hon förklarar att denna roll inom konsultbranschen handlar mycket om kommunikation och ledarskap. Man måste inte ha djup teknisk kunskap inom de olika områden man hanterar. Det viktiga är att man kan applicera de färdigheter man har som ledare på flera olika områden och att man omger sig med kunniga personer som man kan delegera uppgifterna till på ett produktivt sätt.
– Det roligaste är möjligheten till nya stimulerande uppdrag. Man träffar många företag som man inte skulle ha stött på i annat fall. Även om jag i grunden är produktutvecklare så jobbade jag exempelvis nyss med ett byggprojekt och det känns som att det inte finns några gränser för vad man kan få göra, säger hon.

De olika uppdragen är samtidigt det som är utmanande med Marias yrkesroll. Även om projektens längd varierar, och Maria är i början av sin karriär, så vet hon att man hela tiden måste kunna sätta sig in i en ny situation.
– Att jobba som konsult är lite som att få ett nytt jobb med jämna mellanrum, vilket kan vara kämpigt i början. För att passa rollen tror jag att man ska ha mycket driv och vilja att ta eget ansvar. Det finns stora möjligheter att själv bestämma vilken väg man ska gå, säger Maria.

Nästa vecka ska Maria påbörja ett nytt uppdrag som projektledare inom internationella leveransprojekt. I framtiden vill hon fortsätta att jobba som konsult så länge som hon har roligt och ser utmaningarna.
– Jag gillar bredden inom projektledning på flera områden. Jag vill jobba med utveckling av mitt eget expertisområde från mina studier, vilket jag ser goda möjligheter till hos Sigma, avslutar Maria.


Maria Phung
Ålder: 25 år.
Studier: Civilingenjörsexamen år 2014 i design och produktutveckling med inriktning maskinteknik från Linköpings universitet.
Yrke: Projekledare inom internationella leveransprojekt på Sigma.

Sigma är ett entreprenörsdrivet företag som funnits sedan 1986. Totalt har företaget 2 400 anställda. På bara 1,5 år har området Industry vuxit från 0 till 350 personer över hela Sverige.
Hemsida: sigma.se

20151009_EF02786-Redigera

“Det är bra att vara analytiskt lagd”

Fredrik Hildorsson började som systemutvecklare på Itello för fem år sedan. Idag har han tagit ett större ansvar och som senior utvecklare har han möjlighet att påverka slutprodukten som går till kunder som AMF, Brummer & Partners och Nordea. – Man kan styra sitt arbete rätt mycket själv här. Ser man potential eller vill testa […]

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: