Vlabb

Exjobb – en del av karriären

Hur kan man gå från utbildning till jobb på ett spännande start-up bolag inom Life Science? Möt Ida Alftrén Linus Olausson och Faizan Hakamali som alla fick in foten på företaget Vanadis Diagnostics genom sina exjobb.
Av Madelene Sundström

Vanadis Linus

Linus har läst molekylär bioteknik, och gjorde sitt exjobb på Vanadis under våren 2015.
– Jag hittade en annons om möjligheten att få göra exjobb via företaget, och tyckte det verkade spännande så jag tog kontakt, berättar han.

Ämnet för exjobbet var att utveckla och utvärdera en ny prototyp för att detektera signalmolekyler från DNA. Det hela hade en direkt koppling till företaget då det handlade om att eventuellt ha med den i slutprodukten. Nu har prototypen implementerats och utvecklas vidare för fullt, och Linus är idag anställd på företaget som biokemiforskare.
– Jag tycker att jag har stor nytta av min utbildning, framförallt i form av ett kritiskt förhållningssätt, problemlösning och analys. Detta tycker jag att man får användning av mest hela tiden, berättar han.

Jobbet beskriver Linus som väldigt varierande där saker ständigt är i rörelse och man förväntas ha många bollar i luften samtidigt.
– Att Vanadis är ett växande företag gör det också spännande. Jag gillar att det blir en blandning av att få testa idéer, bevisa dem och göra analys och detektivarbete om de inte fungerar, säger han.

Vem skulle du rekommendera att söka sig till Vanadis?
En person som vill ge järnet och som gillar att lösa problem. Jag tror man ska gilla fart och fläkt och att ta sig an utmaningar. Det skadar inte om man är vass på bordshockey!


Idasvartvit

Ida har läst molekylär bioteknik samt kompletterande kurser inom ekonomi och projektledning.
– Mina studier och min familj har lärt mig att vara självständig och ha en stark tro på min egen förmåga, säger hon.

Ida blev rekommenderad att skriva sitt exjobb hos Vanadis av sin vän Annika, som tidigare arbetat med företagets CTO, Fredrik Dahl, i USA.
– Efter bara några veckor gick jag på min första intervju och kände direkt att allt annat skulle vara näst bäst. Under sex månader fick jag chansen att göra mitt examensarbete i en spännande och otroligt utvecklande miljö. Efter avslutat examensarbete fick jag erbjudande om att stanna kvar på Vanadis. Valet var självklart, säger Ida.

Idas exjobb handlade om att automatisera Vanadis biokemi-protokoll på en vätskehanterings robot. Hon anser att hennes studier har gett henne förmågan att lösa problem som vid första anblick kan se väldigt svårlösta ut. Detta, i kombination med hennes teoretiska kunskaper, är något hon använder dagligen i sitt arbete på Vanadis.
– Jag har lärt mig att systematiskt lösa problem med ett vetenskapligt förhållningssätt. En vän till mig sa en gång att läsa till Civilingenjör är som en femårig militärtjänstgöring i problemlösning, vilket till stor del stämmer, säger hon.

Ida beskriver en spännande arbetsplats där man hela tiden tänker i nya banor och prövar sig fram.
– Vår forskning går framåt men hela tiden stöter vi på utmaningar som vi bara måste lösa. Det tycker jag är otroligt spännande, mitt jobb blir en blandning av att vara detektiv, problemlösare och civilingenjör, säger hon.

Vem skulle du rekommendera att söka sig till Vanadis?
– Jag tror att man kan komma väldigt långt med ett genuint intresse för utveckling inom vår bransch. Man bör kunna utmana gamla tankebanor, ha nära till sin kreativa sida och klara av ett högt tempo.


Faizan VanadisFaizan har studerat bioteknik på KTH med inrikning på medicin. Han ansökte om att skriva sitt exjobb hos Vanadis genom KTHs exjobb-portal. Det var starten på karriären utanför studierna, och idag är han anställd som biokemiforskare på företaget.

Studierna i bioteknik har gett Faizan goda kunskaper inför sitt jobb på Vanadis, både i teori och praktik.
– De laborationsprojekt och labb-kurser jag bland annat läst på mitt program har givit mig en bra grund att känna mig säker på labbet. Men även teorikunskaperna bakom olika molekylära tekniker kom till nytta då jag hade en aning om vilka och hur olika metoder kan användas beroende på syfte. Dessa kunskaper kunde byggas på ytterligare, säger han.

Faizans exjobb handlade i grova drag om att använda avancerade molekylära biologiska tekniker för att producera och optimera DNA prober, genom att bland annat använda next generation sequencing. Dessa DNA prober används idag flitigt på Vanadis Diagnostics.
– Det roligaste med Vanadis är allt nytt man stöter på under sitt arbete. Det kan vara allt från nya problem som kräver innovativa lösningar till att använda nya metoder i sitt experiment osv. Tempot är högt och det dyker nya projekt ofta vilket gör att arbetet aldrig blir likformigt. Jag tycker att det är häftigt att varje projekt är viktigt och har betydelse för företaget, säger han.

Vem skulle du rekommendera att söka sig till Vanadis?
– Har man läst bioteknik eller liknande program, gillar att vistas på labbet och dessutom älskar utmaningar så tror jag att Vanadis skulle passa.


Linus Olausson
Ålder: 29
Utbildning: Civilingenjör inom molekylär bioteknik vid Uppsala Universitet.
Yrke: Biokemiforskare på Vanadis Diagnostics

Ida Alftrén
Ålder: 26
Utbildning: Civilingenjör inom molekylär bioteknik samt kompletterande kurser inom ekonomi och projektledning.
Yrke: Biokemiforskare på Vanadis Diagnostics

Faizan Hakamali
Ålder: 30
Utbildning: Civilingenjör inom bioteknik med inriktning på medicin vid KTH.
Yrke: Biokemiforskare på Vanadis Diagnostics.

Vanadis Diagnostics inriktar sig på att förbättra noggrannheten av kliniska tester och kvaliteten på modern hälso- och sjukvård. Strategin är att nyttja de senaste framstegen inom molekylär teknik för att främja utvecklingen av innovativa och pålitliga produkter.
Hemsida: www.vanadisdx.com

20151009_EF02786-Redigera

“Det är bra att vara analytiskt lagd”

Fredrik Hildorsson började som systemutvecklare på Itello för fem år sedan. Idag har han tagit ett större ansvar och som senior utvecklare har han möjlighet att påverka slutprodukten som går till kunder som AMF, Brummer & Partners och Nordea. – Man kan styra sitt arbete rätt mycket själv här. Ser man potential eller vill testa […]

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: