R

Renare vatten – nu och i framtiden

Nu söker Xylem nyfikna och drivna medarbetare som vill arbeta med att rena vårt vatten idag och i framtiden. På Xylem finns stora möjligheter att utvecklas inom olika områden världen över.
Av Madelene Sundström

Rickard Unnerbäck har hamnat helt rätt i sin tjänst på Xylem, då han har ett brinnande teknikintresse samt en utbildning i farkostteknik. Han beskriver företaget, där han idag är teknisk chef på avdelningen för dräneringspumpar, som ett genuint teknikföretag med en otrolig bredd. Utmaningen enligt Rickard, ligger i att kundens främsta vilja inte är att pumpa vatten utan att exempelvis bryta guld. Slitstarka produkter som går att lita på är absolut nödvändiga om man äger en vattenfylld gruva.

Hur skulle du beskriva ditt yrke?
– Dräneringspumpar låter kanske inte så kul, men det är faktiskt det mest fantastiska som finns att jobba med. Mina arbetsuppgifter varierar och därför ser mina dagar alltid olika ut. Jag är delaktig hela processen från utveckling av idé, till tillverkning och försäljning. Jag arbetar med olika utvecklingsprojekt, samtidigt som jag ansvarar för support till produktionsenhet, säljbolag och kunder. Det är roligt och utmanande att försöka ta fram den bästa tekniska lösningen för kundens problem.

Vad gör att ni är spännande som arbetsgivare?
– Vi är ett innovativt och internationellt företag – våra produkter säljs på marknader i hela världen. Vi har dessutom en väldigt bra miljö internt. Vi både vill och vågar utvecklas! Det finns ett stort stöd inom företaget för att folk ska våga ta klivet att utvecklas och bli bättre. Alla jobbar gemensamt mot samma mål och vi tar oss tid att hjälpa och stötta varandra.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut hos er?
– Eftersom vi är ett så stort företag finns det många olika områden att arbeta inom samt många olika karriärvägar. Är man ny på en arbetsplats vet man kanske inte direkt vilket område man tycker är roligast, då är det positivt att man här har stora möjligheter att testa olika roller inom företaget. Vi satsar på internutbildningar, och eftersom vi finns i hela världen finns goda möjligheter att skapa sig en karriär utomlands.

Berätta om något som gjort dig stolt över din arbetsgivare!
– Jag är stolt över att Xylem alltid eftersträvar att ligga i fram- kant gällande teknikutveckling och att utveckla lösningar för att rena vatten. Det är ett konstant arbete som har fått genomslag över hela världen. Något som jag är lite extra stolt över är vårt filantrop-program Xylem Watermark. Detta använder vi för arbete på olika platser på jorden och i flera katastrofområden. Exempelvis så bygger vi toaletter till skolor i Indien som tidigare inte haft några toaletter. Det är bara ett av Watermarks många viktiga projekt.

Vilka planer finns för den närmaste tiden?
– Vi letar hela tiden nya medarbetare. Vi vill ha en bra mix av människor som är nyfikna, drivna och bra på att kommunicera. Kommunikationen här är viktig och något som vi aktivt jobbar för att förbättra. Vi jobbar med innovationer och behöver därför innovativa personer. Vi jobbar för framtiden och för mer intelligenta pumpar. Det ställer krav på oss som utvecklare för att fortsätta att ligga i framkant nu men också i framtiden.


Rickard Unnerbäck
Titel: Teknikchef.
Utbildning: Farkostteknik, Kungliga tekniska högskolan, examen 2007.

Xylem är ett internationellt företag som erbjuder integrerade lösningar för vätskehantering. Företaget tillhandahåller ett samlat utbud av lösningar och produkter från globalt ledande varumärken såsom Flygt, Godwin, Leopold, Sanitaire och Wedeco.
Karriärvägar: Genom programmet Partnership for Performance (PFP), utvecklar och följs individuella planer upp. Inom PFP ryms bland annat planer, alla utbildningar, mentorer och arbetsrotation inom hela företaget.
Medarbetarnas bakgrund: Xylem vill ha en bra mix av erfarna och nyutexaminerade personer, gärna med kompetens inom bland annat teknik, ekonomi, IT och marknadsföring.
Som arbetsgivare: Som arbetsgivare satsar vi mycket på våra medarbetares utveckling och det finns många spännande och utvecklande arbetsuppgifter. Genom individuella planer, interna och externa utbildningar, mentorer och arbetsrotation kan du växa i din yrkesroll. Utöver det så bidrar vi med utrustning för vattenförsörjning och vattenrening. Vi sponsrar utbildningar och skolor. Dessutom är vi grundare och sponsor av Stockholm Water Prize.
Hemsida: www.xyleminc.com

20151009_EF02786-Redigera

“Det är bra att vara analytiskt lagd”

Fredrik Hildorsson började som systemutvecklare på Itello för fem år sedan. Idag har han tagit ett större ansvar och som senior utvecklare har han möjlighet att påverka slutprodukten som går till kunder som AMF, Brummer & Partners och Nordea. – Man kan styra sitt arbete rätt mycket själv här. Ser man potential eller vill testa […]

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: