webb2

Hon förvaltar våra kulturminnen

Genom staten är du, tillsammans med nio miljoner andra svenskar, delägare i kulturarvet. Det är på ditt uppdrag som Statens fastighetsverk vårdar dagens kulturhistoriska byggnader och skapar framtidens kulturarv. Rebecca von Gegerfelt är en av de ingenjörer som gör det möjligt för oss att ta del av dessa kulturminnen. Här berättar hon om vägen från KTH till drömjobbet som teknisk förvaltare.
Av Victoria Thoors

Högst upp i en av Artillerigårdens flyglar jobbar förvaltare från ett av Statens fastighetsverks förvaltningsområden som förvaltar byggnader på Östermalm och Djurgården. Rebecca har jobbat i ett år och har redan ansvaret för flera projekt.
– Ett pågående projekt är stenläggningen framför Armémuseets entré här utanför, men jag ansvarar även för ommålningen av trapphuset i flygeln vi sitter i, säger Rebecca och pekar mot en av väggarna som luktar starkt av linoljefärg.

Sista året på utbildningen inom samhällsbyggnad utvecklades Rebeccas dröm om att få jobba på Statens fastighetsverk (SFV). Hon sökte en praktikplats under sommaren, men de hade inte möjligheten att ge henne en plats då. Som tur var utlystes det en tjänst som högskoleingenjör med inriktning på teknisk förvaltning till hösten – hon sökte direkt och fick den.
– Det känns superkul att jag fick börja här. Jag har fortfarande ett år av min master kvar, men jag får läsa kurser vid sidan av jobbet och det fungerar så länge jag planerar min tid noga. Sen så får jag mycket stöd från alla här på SFV, vilket betyder mycket, säger Rebecca med ett leende.

Rebecca hade varit intresserad av gamla byggnader enda sedan hon var liten. Att få gå runt i gamla museer som exempelvis Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm var något hon älskade och idag är hon en av de som ansvarar för just den byggnaden.
– Det känns helt otroligt roligt, säger hon och skiner upp.

Vad är roligast?
– Att det är komplexa hus som man jobbar med, det är inte bara att gå in och måla om överallt utan vi måste ofta använda gamla metoder, som att måla med linoljefärg som här i Artillergården till exempel. Man slänger inte bara iväg någonting utan det finns en tanke bakom allt.


Fakta om SFV
Statens fastighetsverk ansvarar för merparten av de kulturhistoriskt värdefulla byggnader som ägs av staten – slott och kungsgårdar, regerings- och domstolsbyggnader, ambassader, teatrar, museer och fria marker. På uppdrag av Sveriges regering driver SFV även olika typer av om- och tillbyggnadsprojekt som på olika sätt representerar Sverige. Fastigheterna sträcker sig från norr till söder och finns även utomlands i ett 70-tal länder. Sammanlagt förvaltas cirka två miljoner kvadratmeter lokalyta och mark som motsvarar en sjundedel av Sveriges yta. SFV har omkring 380 anställda och har kontor över hela Sverige.

Pågående projekt
Några exempel på pågående projekt är ombyggnationen av Nationalmuseum, om- och påbyggnaden av regeringskvarteret Björnen, renoveringen av Stockholm slotts fasader och upprustningen av marken på Riddarholmen.


Namn: Rebecca von Gegerfelt
Ålder: 26
Utbildning: Samhällsbyggnad med inriktning på husbyggnadsteknik på KTH
Yrke: Teknisk förvaltare på Statens fastighetsverk

Vill du göra karriär på Statens Fastighetsverk? Klicka här

20151009_EF02786-Redigera

“Det är bra att vara analytiskt lagd”

Fredrik Hildorsson började som systemutvecklare på Itello för fem år sedan. Idag har han tagit ett större ansvar och som senior utvecklare har han möjlighet att påverka slutprodukten som går till kunder som AMF, Brummer & Partners och Nordea. – Man kan styra sitt arbete rätt mycket själv här. Ser man potential eller vill testa […]

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: