1

Succé i Silicon Valley

Apple, Google, Twitter och LinkedIn. Listan med bombastiska företag som finns i Silicon Valley är för lång för att skrivas ut. Här startade Hewlett Packard i ett garage och det är också här Facebooks grundare Mark Zuckerberg håller till. Silicon Valley beskrivs som teknikvärldens hjärta med flera tusen teknikbolag från San Jose i söder till San Francisco i norr.
– Stämningen här är professionell men samtidigt tillbakalutad, säger Miriam Olsson Jeffery, svensk teknikjournalist i Silicon Valley.

Av: Janneke Wackerberg Foto: Officesnapshots.com

Det är många som vill till Silicon Valley. Anledningen är antagligen att en majoritet av teknikutvecklingens Einsteins finns här och för dem som har en världsomskakande idé kan det gå riktigt bra. Men innan vi pratar om jättarna i dalen snurrar vi tillbaka klockan. Året var 1939 och David Packard och William Hewlett höll till i ett garage för att kunna etablera ett litet elektronikföretag – som idag omsätter miljarder. Garaget kom senare att kallas “Silicon Valleys födelseplats” och snart stannade fler nyexaminerade från universitetet Stanford i Palo Alto kvar i Silicon Valley för att utveckla sina idéer på plats. Samtidigt blomstrade företag som advokatfirmor, kommunikationsbyråer och riskkapitalbolag för att finnas som stöd för de nystartade teknikföretagen.

Idag är Silicon Valley en ytterst multinationell plats där många av världens främsta talanger inom branschen samlats, tillsammans med nya företag, liksom väletablerade IT-jättar och riskkapitalister.
– Det finns säkert minst tio konferenser att gå på varje vecka och hur många intressanta människor som helst. Det är ett teknikintensivt och innovativt område, och jag bevakar de stora it-bolagen men också de mindre då Silicon Valley har många spännande startups. Hit kommer entreprenörer från hela världen för att utveckla sina idéer med hjälp av dalens nätverkskraft, säger Miriam Olsson Jeffery.

Det finns många fördelar med att starta företag i det högteknologiska guldrushiga Silicon Valley och det är många som tar chansen, även om så många som 90 procent kommer att misslyckas enligt statistiken.

Det ryktas om att affärer görs på kaféer, är det verkligen så?
– Ja, det finns kaféer som är kända för det, som The Creamery i San Francisco och University Café i Palo Alto. Där kan man ibland tjyvlyssna på samtal om uppköp av startup-bolag och investeringar, säger Miriam Olsson Jeffery.

Likt Gossip Girl finns det till exempel en app, Secret, där man kan läsa om skvaller som går runt i Silicon Valley; om folk som avskedas och högt uppsatta chefer som är otrogna.
– Oftast försäger sig inte företag i officiella intervjuer, men det läcks ofta information till olika medier. Det kan så klart både handla om planterade läckor och sådant som företagen verkligen inte vill ska komma ut. Den största tabben under min tid här var nog när en känd riskkapitalist jämförde ”den rika klicken” med kristallnatten för judar.


– Det beror på vad du menar med höjdare. Det är svårt att få tillgång till att intervjua personer som Mark Zuckerberg och Marissa Mayer, om man inte är New York Times, och höjdare är inte alltid de mest intressanta intervjuobjekten. Det finns också många entreprenörer här som har en massa spännande saker att säga. När det gäller de stora it-bolagen är Google och Facebook mer öppna för journalister jämfört med till exempel Apple och Twitter. Drömmen är att få intervjua internetdrottningen Mary Meeker.

Vad är den stora hypen just nu?
– Exempelvis wearables, alltså bärbara teknikprylar i form av armband eller annat som du fäster på kroppen. Med dem kan du bland annat mäta rörelser, puls, vikt och logga det via appar. Även robotar är på tapeten, vilket de i och för sig har varit länge, och självkörande bilar så klart. En trend som växer är den ”delade ekonomin” där människor delar resurser de har med andra, som Airbnb där man kan hyra andras bostäder eller Getaround där man kan hyra andras bilar, berättar Miriam Olsson Jeffery.

Även om SiliconValley alltså har en fantastisk teknikutveckling så har även det ett pris. Efter börsnoteringar av företag har många blivit snorrika, vilket i sin tur bland annat har lett till skyhöga hyror för invånarna i San Francisco och ute i dalen.
– Det sker bland annat tvångsvräkningar för att hyrorna ska kunna höjas och folk som inte jobbar inom teknikbranschen protesterar mot att teknikbolagen får skattelättnader och tar över stan, säger Miriam Olsson Jeffery.

Silicon Valley anses också ha varit centrum för IT-bubblan, som pågick från i mitten av 90-talet och kollapsade efter att NASDAQ-börsen i New York börjat sjunka dramatiskt i april 2000. Nystartade bolag med fokus på internet och mobiler växte sig stora på kort tid och fick orealistiskt höga värderingar. När de inte kunde realiseras tvingades bolagen i konkurs eller försäljning och det skakade om hela Silicon Valley.

Silicon Valley fortsatte dock att behålla sin status som en av de främste forsknings- och utvecklingscentrum i världen. Tolv av de 20 mest uppfinningsrika städer i Amerika finns i Kalifornien och tio av dem är i Silicon Valley, enligt Wall Street Journal.


Missa inte besöka!
Buck’s i Woodside – Silicon Valley Power Lunch
Kaféet är Silicon Valleys mest kända mötesplats för riskkapitalister och entreprenörer.
Rolig fakta: Idéerna till Hotmail och Tesla uppkom här.

HP-Garaget “Silicon Valleys födelseplats”
Rolig fakta: År 1938 utvecklade Bill Hewlett och Dave Packard HP:s första produkt här.

Nasa Ames Research Center
Rolig fakta: Forskningsparken omfattar över tre miljarder i kapitalutrustning, och det arbetar 2 300 forskare på platsen.

Apples Company Store och huvudkontoret
Rolig fakta: Om du har tur ser du en digital vägg med 3 000 iPhone-appar, som visar vilka som hämtas i just det ögonblicket.


20151009_EF02786-Redigera

“Det är bra att vara analytiskt lagd”

Fredrik Hildorsson började som systemutvecklare på Itello för fem år sedan. Idag har han tagit ett större ansvar och som senior utvecklare har han möjlighet att påverka slutprodukten som går till kunder som AMF, Brummer & Partners och Nordea. – Man kan styra sitt arbete rätt mycket själv här. Ser man potential eller vill testa […]

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: