1

Globetrotter blev Atlas Copcos nya stjärna

Jobb i USA, Zambia och Tanzania, utbytesterminer i Thailand och Sydkorea samt praktik på Atlas Copco i Sydafrika – 24-årige Jenny Ahlén har hunnit med mer än det flesta hinner i sitt yrkesliv. The Scholar fick en pratstund med Jenny när hon precis lämnat in sin Masteruppsats och ivrigt väntar på att få börja jobba heltid på Atlas Copco.
Av Victoria Thoors

Jag möter Jenny Ahlén på ett café en regnruskig decemberdag i Stockholm och samtalet glider snabbt över till drömmar om varmare breddgrader. Hon avslutade sin praktik i Sydafrika för fyra månader sedan och minns tiden där som rolig och utvecklande. När jag frågar om hur hon fick nys om Atlas Copcos internship lyser hon upp.
– Jag var faktiskt och jobbade på ett start-up företag som business controller i Tanzania när jag såg annonsen som de hade ute. Några av mina vänner i Tanzania jobbade för Atlas Copco och de inspirerade mig till att söka, säger hon.
Jenny har i skrivande stund en vecka kvar på sin masterutbildning, M.Sc Accounting and Financial Management (redovisning och finansiering) vid Handelshögskolan i Stockholm, men med uppsatsen inlämnad är hon på sluttampen av utbildningen och redo att ta sig an jobbet som Treasury Analyst (finansanalytiker) på Atlas Copco i januari.
– Det kommer bli jätteroligt! Jag kommer främst att jobba med market operations och treasury control, men sen kommer jag även bli tilldelad egna projekt, säger Jenny och ler.

Vi spolar tillbaka bandet några månader till sommaren då Jenny blev utvald till att bli intern för Atlas Copco i Johannesburg i Sydafrika. Internshipet var på Group Treasury, en del av Atlas Copcos internationella internship- program, där hon fick kartlägga och effektivisera valutaväxlingar.
– Jag jobbade en månad på Stockholmskontoret och en månad i Johannesburg och hade främst två projekt som jag arbetade med. Mitt största projekt var att kartlägga valutaväxlingsprocessen i Sydafrika och 15 andra dotterbolag i Afrika samt att komma fram till hur man kan effektivisera och förbättra processerna, berättar Jenny.

Vad var den största utmaningen?
– Egentligen var det att köra på vänster sida av vägen, men det har ju inget med jobbet att göra, säger Jenny med ett skratt.
– Annars var det nog att man hade mycket ansvar fråndag ett, vilket till en början kändes ovant. I andra jobb där man varit ny har det varit mycket ströuppgifter, men nu fick jag verkligen möjligheten att självständigt driva igenom egna projekt, fortsätter hon.
Att jobba utomlands är inte nytt för Jenny, som är van vid att resa. När hon sökte tjänsten som intern på Atlas Copco studerade hon i Sydkorea och fick köra intervjun på Skype och innan dess har hon varit intern på PwC i Zambia och jobbat för Rädda Barnen i USA.
– Jag har alltid velat jobba utomlands och har hoppat på många olika projekt och passat på att studera i andra länder under min utbildning. Det är något jag kan rekommendera alla att göra, avslutar Jenny.

Om du vill läsa mer om Jennys internship i Johannesburg hittar du hennes blogg på www.branding.se/wordpress-ac-blog/author/jenny/ där kan du även hitta andra Atlas Copco-interns bloggar från andra platser i världen.

Atlas Copco har internships för både ekonomer och ingenjörer. Surfa in på www.atlascopco.se/sesv/careers/jobopportunities/students/ för mer info.

20151009_EF02786-Redigera

“Det är bra att vara analytiskt lagd”

Fredrik Hildorsson började som systemutvecklare på Itello för fem år sedan. Idag har han tagit ett större ansvar och som senior utvecklare har han möjlighet att påverka slutprodukten som går till kunder som AMF, Brummer & Partners och Nordea. – Man kan styra sitt arbete rätt mycket själv här. Ser man potential eller vill testa […]

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: