yerhns

Nyexaminerade utvecklare tar fram produkter åt slutkonsument

Det är inte många 25-åringar som kan peka på en produkt i butik och säga “den där har jag gjort”. Men Marcus Stein och Hannes Olaison på Thule Group får dock redan som nyexaminerade vara med och utveckla nya produkter och lösningar åt dig, mig och hundratusentals andra människor.

Marcus Stein och Hannes Olaison har båda studerat produktutveckling och design på Jönköpings tekniska högskola. Under sitt sista år valde de att skriva sina kandidatuppsatser för Thule Group.
– Jag var är intresserad av deras produkter och använder dem ofta själv, bland annat cyklar jag mycket mountainbike. Jag sökte mig till bolaget för att det vore roligt att arbeta med något man själv använder, säger Hannes.

Hannes skickade in ett förslag om en utvecklingsmöjlighet på en av Thules produkter till ansvarige på bolaget och fick sedan skriva sin uppsats där. Samma idé har nu tagit första steget mot att kunna realiseras som färdig produkt.
– Det känns förstås otroligt häftigt, att som ny få göra sådana saker, säger Hannes.

Hannes blev erbjuden ett arbete som Design Engineer efter att han avlagt sin examen. Han arbetar idag med att utveckla nya smarta lösningar till cykelhållare. Marcus blev också erbjuden arbete efter att han skrivit sin kandidatuppsats för Thule Group. Han jobbar idag som Design Engineer med takräcken.
– Jag sa faktiskt upp mig från mitt förra jobb för att börja jobba här. Det är ett starkt företag med bra storlek där vi är runt femtio ingenjörer. Fördelen med att arbeta på Thule Group är att vi trots storleken har en väldigt familjär känsla, berättar Marcus.

Vad får ni göra på Thule Group?
Hannes: Dagarna ser väldigt olika ut. Möten och diskussioner varvas med arbete i 2D- och 3D-modeller såväl som med framställning av enkla prototyper för att verifiera koncept och idéer.
Marcus: Jag jobbar med förbättringar och
prototyper, därmed blir det en del jobb i CAD. Jag har även kontakt med kunder och leverantörer över hela världen.

Även om killarna bara jobbat på företaget ett par månader så får de mycket ansvar och beskriver att de har inflytande i arbetsgruppen.
– Ja men det är det som är så kul! Att vi som nya ändå har något att säga till om. Sen är det roligt att det är en internationell arbetsplats också, vi har fått åka till Tyskland i omgångar. Jag är bilintresserad så visst är det ett privilegium att få vara med och se nya bilar innan de nått marknaden, alla bilar har ju unika takräcken, säger Marcus.

– Nu i veckan ska jag till vår produktionsanläggning i Polen för att träffa mina kollegor
och sätta mig in i de tillverkningsmöjligheter vi har. Det är alltid lättare att föra en dialog via mail och telefon när man har fått ett ansikte på personen. Med andra ord är arbetet väldigt brett och man får vara med i många delar samtidigt, otroligt roligt!

Vad är då den största utmaningen?
– Att få upp tempot på arbetet, det går mycket snabbare från det att mötet har varit tills att man ska ha något klart jämfört med i skolan, säger Hannes.

Marcus instämmer och berättar också hur det är mycket att sätta sig in i.
– Vi jobbar mot så många olika sorters kunder; företag, barnfamiljer, sportiga par och så vidare. Det blir en väldigt bred bransch och det gäller att ha koll på de olika produkterna, det kan vara svårt ibland.

Kan ni rekommendera andra att söka till Thule Group?
– Det är riktigt bra och kul här, vi tar fram produkter till slutkonsument och våra produkter kommer synas på vägarna. Det är fantastiskt att få vara med om det som nyexaminerad!

20151009_EF02786-Redigera

“Det är bra att vara analytiskt lagd”

Fredrik Hildorsson började som systemutvecklare på Itello för fem år sedan. Idag har han tagit ett större ansvar och som senior utvecklare har han möjlighet att påverka slutprodukten som går till kunder som AMF, Brummer & Partners och Nordea. – Man kan styra sitt arbete rätt mycket själv här. Ser man potential eller vill testa […]

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: