CodaricaPressSep1

Eat, sleep, code, repeat

De är tjejerna som insåg att de älskade kodning och ville starta något eget. Idag driver de bolaget Codarica där de lär barn programmering och teknologi. Vi har träffat två av grundarna för att prata om varför det är så viktigt med programmering och hur det var att kasta sig in i entreprenörvärlden. Av Victoria Thoors

De flesta kanske associerar programmering och kodning med ett mattesnille i en mörk källare som knackar kod. När det i själva verket fungerar som ett universellt språk som alla kan lära sig. För Sanna Nilsson, Lovisa Levin och Rosalyn Knapp var det en ny värld som öppnade sig när de började koda under utbildningen på Hyper Island i Stockholm.
– Jag visste inte att det skulle vara så kreativt. Jag trodde det bara passade den analytiskt lagda, men så är det inte! Man kan skapa vad som helst genom kodning, säger Lovisa Levin, marknadsföringsansvarig på Codarica.

För vd Sanna Nilsson var det svårt att slita sig när hon väl satte igång.
– Det är så kul! Jag kunde fastna i problem och sitta uppe hur länge som helst för att lösa dem. Man testar fram och tillbaka och när man har löst problemen så känns det fantastiskt. Det är inte som matte där man löser ett tal och sen vänder blad i boken, utan man har faktiskt gjort något som går att se på en hemsida eller någon slags tjänst och det är riktigt coolt, säger hon entusiastiskt.

Skärmavbild 2015-04-20 kl. 15.18.42

Med deras app Code Quest får barn spela sig genom olika steg med hjälp av att själva programmera. Barnen får lära sig enklare html och css och kan på så sätt bygga en egen hemsida.
– Programmering är som att lära sig att bygga lego fast i verkliga livet. Du kan göra vad du vill, säger Sanna.
– Det är som att lära sig vilket språk som helst. Enligt en studie som jag läste nyligen är det faktiskt just språkcentra i hjärnan som aktiveras när vi programmerar, fyller Lovisa i. Code Quest är till för barn från sex år och uppåt, vilket kan tyckas vara en ung ålder för att programmera, men själva kodningen är enkel och fungerar mer som ett spel än en
utbildning. Tanken är att barnen senare ska kunna använda sig av kod dagligen utan för den sakens skull bli programmerare i framtiden menar Lovisa och Sanna.

Skärmavbild 2015-04-20 kl. 15.19.05Det hela började som ett slutprojekt på Hyper Island, där de pluggade alla tre. Ganska snart insåg dem att de var ett bra team
och att de ville skapa något tillsammans. Under slutprojektet skulle alla skapa en e-handelidé och det blev startskottet.
– Vi läste digital datastrategi i anslutning med projektet som handlar mycket om programmering och vi tyckte det var så roligt att vi önskade att vi hade börjat med det mycket tidigare, berättar Lovisa.
– Det är så självklart att man ska kunna det! Och inte bara för att man förstår samhället mycket bättre, utan för att det är som att sätta på sig glasögon för första gången. Man inser hur allt fungerar, fortsätter Sanna. De skapade e-boken Kalle Kodare som reser till världen internet där han bygger sitt första hus som blir själva hemsidan. Boken släpptes både på svenska och engelska och blev en dundersuccé.
– Den togs till och med upp av internationell press och det hade vi verkligen inte planerat. Washington Post och Business Insider var några som hörde av sig, vilket var helt galet för oss, berättar Lovisa och skrattar till.
– Det var en så sjuk grej när man tänker tillbaka på det. Jag kom ihåg när vi tillbringade all vår tid på ett café vid Philadelphiakyrkan. Det blev som vårt kontor och hem. Egentligen borde vi ge tillbaka till dem på något sätt, eftersom det var där bolaget startade, säger Sanna.

För att gå runt ekonomiskt under tiden de startade Codarica var de tvungna att plugga strökurser.
– Jag önskar att det fanns csn för start-ups också, för då hade vi kunnat ge 110 direkt. Nu var skolan där bredvid och störde lite, säger Lovisa.

Hur klarade ni av det?
Sanna: Vi hade inte kunnat göra så idag, men då hade vi så mycket energi och allt var så nytt. Det är helt sjukt egentligen! Vi snittade tio timmar om dagen med företaget och sen gick jag hem pluggade. Men jag kände aldrig att det var jobbigt eftersom vi hade den här energin. Vi levde på drömmen om att kunna starta företag och det gick så pass bra. Det är lite som att vara nykär.

Skärmavbild 2015-04-20 kl. 15.18.58Vad möter ni för motstånd när ni berättar om Code Quest till exempel?
Sanna: De som är negativa hävdar att det pushar barn till konsumtion och skärmtid. En fråga vi brukar ställa till skeptiska föräldrar är om de vill att deras barn bara ska spela spel eller spela ett spel där de faktiskt lär sig något? Det bygger ju faktiskt spelet själva. Mark Zuckerberg lärde sig programmering när han var barn och se hur långt han har kommit. Det är lite det programmering gör. Det är ett kreativt sätt att realisera sina idéer. Det är så vi går fram i samhället och det är därför vi tycker det är viktigt att våra barn lär sig det. För mig är det så självklart, eftersom man lär barn att bygga saker, det är bara verktyg som är modernare än hammare och spik. Idag utvecklar de flera appar till både smartphones och läsplattor men de har en ambition om att bli mycket större än så. Drömmen är att starta ett forum där barn kan samarbeta med varandra med fokus på det kreativa, allt ifrån att spela till att bygga med hjälp av programmering och teknologi. De är eniga om att trots att det var läskigt att släppa tryggheten med anställning så var det helt rätt att starta eget och råder andra som är sugna att våga.
– Testa dig fram och undersök om det finns en efterfrågan genom att prata med vänner. Det gör vi hela tiden. Om man gör sin research innan och testar olika idéer har man större chans att lyckas, säger Lovisa.
– För mig var det läskigaste att våga ta steget. Om man känner att man har en idé och tror att man kan klara av det så är det viktigt att kasta sig ut och bara köra, avslutar Sanna.

20151009_EF02786-Redigera

“Det är bra att vara analytiskt lagd”

Fredrik Hildorsson började som systemutvecklare på Itello för fem år sedan. Idag har han tagit ett större ansvar och som senior utvecklare har han möjlighet att påverka slutprodukten som går till kunder som AMF, Brummer & Partners och Nordea. – Man kan styra sitt arbete rätt mycket själv här. Ser man potential eller vill testa […]

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: