1

Umeåstudent vinner pris som Årets it-tjej

Umeåstudenten Anna Henningsson vinner Sverigetävlingen Årets IT-tjej. Hon korades på onsdag kväll av Microsoft och blir nu ambassadör för landets it-tjejer under ett år.

Tävlingen Årets it-tjej arrangeras för tolfte året i rad med syfte att lyfta fram kvinnor inom it-branschen. Anna Henningsson kommer nu under ett år att få vara en förebild och ambassadör för it-intresserade tjejer i hela landet, och hon blir medlem i ett nätverk av tidigare it-tjejsfinalister som nu är verksamma i branschen.

Direkt efter finalen på Berns i Stockholm ringer InfoTech Umeå upp Anna för en segerintervju.
Hur känns det?
– Det är jättehäftigt såklart, det känns overkligt, men jag är jätteglad, utbrister Anna Henningsson, sedan hon fått kliva ner från scenen.

Varför tror du att det är du som vinner priset Årets it-tjej?
– Jag tror att det är för att jag först inte tänkte mig en karriärväg inom it, men att jag sedan började på datavetenskap och är här nu. Det gör att jag kan förklara hur det är för andra och det kan inspirera, säger Anna Henningsson innan hon måste avsluta för att gå iväg och bli filmad som vinnare.

Anna Henningsson läser Teknisk Datavetenskap med inriktning finansiell it vid Umeå universitet. Men som Anna säger i den korta intervjun var inte it-spåret självklart från början. I en tidigare intervju på InfoTech Umeå har Anna berättat att hon kommer från en helt annan miljö med fler humanister än tekniker i familjen. På gymnasiet gick hon Samhällsvetenskaplig linje. Matematik, teknik och datavetenskap var inget som hon tänkte satsa på.
– Jag vet hur det är att komma från andra sidan. Att inte tro att jag kan data och matematik. Men jag har tagit mig över den barriären, berättade Anna Henningsson för InfoTech Umeå innan hon reste ner till finalen.

Trots sin tidigare tveksamhet till hela området började Anna på ett förberedande naturtekniskt basår till universitetet. Där upptäckte hon något nytt, att hon var duktig på matematik. Det gav henne inspiration att fortsätta kliva över sin egen tidigare barriär och söka Civilingenjör Öppen ingång. När hon väl där upptäckte att programmering kan vara oerhört lustfyllt tog hon ytterligare ett steg, sökte sig vidare till teknisk datavetenskap och plötsligt var hon en av två tjejer som tillsammans med 50 killar började läsa i Umeå.

Idag har hon hunnit fram till fjärde året av fem och har valt ett särskilt spår med specialkurser i finansiell it. Vid sidan av studierna är Anna Henningsson redan något av en ambassadör för tjejer och teknik. Hon är medlem i föreningen Datatjej och jobbar i spelbutik där hon ofta får peppa andra tjejer att bli gamers och spela dator- och tv-spel. Hon har även hunnit med att föreläsa för studievägledare och lärare, på lan för ungdomar, i samband med IT&Telekomföretagens satsning Nextup för högstadieelever och på Grand Hôtel i Stockholm för den finansiella it-branschen.
– Jag menar inte att alla måste bli datatjejer. Men jag vill att alla kvinnor ska göra ett aktivt val. Idag tittar inte kvinnor ens på det valet. Det vill jag ändra på, säger Anna Henningsson, som nu kan titulera sig Årets it-tjej 2015 i Sverige.

Källa: Pressmeddelande/Mikael Hansson

20151009_EF02786-Redigera

“Det är bra att vara analytiskt lagd”

Fredrik Hildorsson började som systemutvecklare på Itello för fem år sedan. Idag har han tagit ett större ansvar och som senior utvecklare har han möjlighet att påverka slutprodukten som går till kunder som AMF, Brummer & Partners och Nordea. – Man kan styra sitt arbete rätt mycket själv här. Ser man potential eller vill testa […]

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: