minne

Han är världsmästare i minne

Han är killen som glömmer datorn när han ska hålla föredrag, men han är också den som kan komma ihåg 3 841 ettor och nollor – i radordning. Jonas von Essen är världsmästare i minne men menar att vem som helst kan lyckas bli det. Hur, det berättar han här.

Av: Janneke Wackerberg

Jonas von Essen, 23, beskriver sig själv som en helt vanlig kille. Han har precis valt att ta ett sabbatsår från studierna till gymnasielärare och livnär sig idag som föreläsare. På fritiden tränar han minnet med olika övningar. Men så har det inte alltid varit. Jonas intresse för minnesutveckling kom för bara ett par år sedan.
– Av ren slump såg jag en bok som den regerande världsmästaren i just minne skrivit, jag lånade den och provade en övning och märkte direkt hur det funkade, sedan dess har jag varit såld, berättar Jonas.

När Jonas ska minnas specifika saker, såsom siffror, tänker han i bilder istället för siffror. På så sätt har han lättare att komma ihåg ordningen.
– Det låter kanske som en lek men det funkar verkligen. Olika bilder representerar olika kombinationer av siffror – 001101 är till exempel Dolly Parton. Jag kan minnas vad som helst om jag använder den här tekniken.
Ja, Jonas kan nog minnas vad som helst. Han har nämligen vunnit VM i minne och där kom han ihåg 3 841 ettor och nollor – i radordning.
– Jag övar förstås en del, och då försöker jag helt enkelt komma ihåg så mycket jag kan på tid och sedan slå mitt senaste rekord. Det kan jämföras med ett hundrameterslopp, man tävlar hela tiden för att bli bättre varje gång. Först tränar jag så mycket som möjligt. När det är någon vecka kvar till tävling försöker jag slappna av och komma i lugn stämning, när det är tävlingsdags ska det finnas så få bilder i huvudet som möjligt. Det ska vara rent, säger Jonas.

minne2

Andra delmoment i en tävling kan vara: minnas ordningen på en kortlek, namn och ansikten, abstrakta bilder och binära tal med mera. Jonas har tävlat i Indien, Storbritannien, USA och Turkiet bland annat. Nu närmast ska han till Florida för att spela in ett tv-program. Därefter står Australien på agendan. Han ska medverka i en reklamfilm där han ska minnas så mycket som möjligt på kort tid. Sen är det förstås VM i Kina som gäller.

Finns det något du har svårt att lägga på minnet?
– Jag skulle säga att jag fortfarande har dåligt minne när jag inte använder tekniken. Jag vet aldrig var jag lagt min telefon och har glömt att ta med datorn till föreläsningen.Använder jag inte tekniken så minns jag lika mycket eller lite som alla andra. Dessutom är jag ganska tankspridd…
Målet är att vinna VM, hålla i fler föreläsningar och minnas så många decimaler på Pi som möjligt.
– För mig känns det som att jag plötsligt upptäckt hur lätt något kan vara och det vill jag förmedla till andra, alla kan bli minst lika duktiga – bara de lär sig tekniken, avslutar Jonas.

2

20151009_EF02786-Redigera

“Det är bra att vara analytiskt lagd”

Fredrik Hildorsson började som systemutvecklare på Itello för fem år sedan. Idag har han tagit ett större ansvar och som senior utvecklare har han möjlighet att påverka slutprodukten som går till kunder som AMF, Brummer & Partners och Nordea. – Man kan styra sitt arbete rätt mycket själv här. Ser man potential eller vill testa […]

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: