1

26-årig svenska bekämpar cancer i USA

Martina Pola, civilingenjör från Lund, ansvarar för diagnostikdelen i ett revolutionerade projekt inom cancerforskning på Omnicyte i New York.

Av: Janneke Wackerberg

– Jag har alltid haft som dröm att jobba inom cancerforskning och då helst på ett startup eftersom man får vara med från starten och utveckla företaget i ett spännande skede. Jag gillar båda sidorna av bioteknik; research och business development, och min chef letade efter någon som hade det intresset och som var entusiastisk till att jobba och utveckla båda grenarna, säger Martina Pola, civilingenjör inom bioteknik med inriktning molekylär bioteknik.

Martina Pola har sedan barnsben drömt om en internationell karriär, särskilt i USA, och redan under studietiden åkte hon till North Carolina på utbyte för att sedan skriva examensarbete på Columbia University i New York. Idag bor hon kvar i New York och arbetar på Omnicyte, ett bolag inom bioteknik. Företagets stora och långsiktiga mål är att genom targeted therapy, eller målriktad behandling, utveckla läkemedel och tillhörande diagnostikverktyg för en viss typ av barncancer, ALL (Akut Lymfatisk Leukemi), där de speciellt riktat in sig på en liten grupp av patienter som har så kallad T-cell ALL. Cirka 900 barn i 2-5-års åldern drabbas per år i USA. Genom riktad terapi mot bakomliggande molekylär cancerdefekt försöker man hitta en behandlingsform som ger mindre biverkningar, jämfört med till exempel cellgifter, då behandlingen är mer specifik och mer effektiv. Det är viktigt att man också utvecklar ett tillhörande diagnostiskt test för att se om patienterna besitter vissa typer av cancergener och i så fall skulle svara på behandlingen.
– Jag är dels ansvarig för en klinisk studie som innebär att retrospektivt skanna och undersöka ALL patientprover for att demonstrera specifika onkogeners uttryck, och darefter analysera datan för att i framtiden kunna bestämma prognos och bästa möjliga behandling för dessa patienter. Vi har fått patientprover från Children’s Oncology Group (COG), USA:s motsvarighet till barncancerfonden, och jag är ansvarig för design och optimering av denna undersökningsprocess. Jag utvecklar ocksa en diagnostic assay for att kunna urskilja vilka ALL patienter som besitter en overexpression av den viktiga och kritiska onkogenen.

Hur är det att arbeta med produkter som hjälper sjuka?
– Det känns oerhört spännande och jag är glad och tacksam över att få chansen att jobba med något så pass viktigt. Varje dag känns väldigt speciell och att få ha roligt på jobbet samtidigt som man försöker hjälpa andra känns såklart jättebra. Jag känner också att jag hela tiden faktiskt får användning av min utbilding och mina kunskaper därifrån vilket känns kul och kanske inte direkt var något som jag trodde skulle vara fallet. Jag känner även att jag hela tiden utmanas och därmed också utvecklas.

Yrket innebär dock inte bara forskning utan också en hel del business-möten.
– Jag är ofta delaktig i olika konferenser, presentationer och evenemang. Jag undersöker även nya spännande projekt som vi skulle kunna bli delaktiga i och ibland har vi även möten med investerare och andra liknande intressenter. Vi håller exempelvis just nu på att licensiera en ny teknik och jag kommer då ansöka om patent för nya kemiska sammansättningar.
2

Vad är den största utmaningen?
– Jag skulle säga den största utmaningen är att när man jobbar på ett så här litet och nytt företag är det ingen som riktigt vet exakt hur saker och ting fungerar eller ska vara. Detta gäller såklart även också forskningen vi bedriver eftersom ingen annan någonsin har forskat på samma sak som vi gör. Det gör att jag hela tiden själv måste hitta lösningar på problem jag ställs framför. Det är en stor utmaning samtidigt som det är oerhört lärorikt. Mina kollegor och min chef är väldigt bra bollplank vilket gör att det funkar hur bra som helst. Det låter som en klyscha men jag lär mig verkligen något nytt varje dag och tvingas hela tiden prestera bättre och bättre. Under hela min utbildning har jag konstant fått höra att civilingenjörer tränas i att lösa problem vilket jag nu i efterhand märker stämmer väldigt bra in på yrket.

5Vad tycker du om arbetsplatsen?
– Vi har ett kombinerat labb och kontor på en liten yta men det funkar bra. För att vara ett startup är vi väldigt bra utrustade med maskiner etc. Att labbet och kontoret ligger centralt mitt på Manhattans 5th Avenue skadar inte direkt heller, det är väldigt ovanligt med liknande företag med detta läget.

Hur är det att bo utomlands? 
– Jag älskar det! Jag har alltid tyckt att Sverige känts for litet för mig och även fast jag är uppvuxen på landsbygden i Småland så är jag en riktig storstadsmänniska, New York passar mig perfekt. Det är en helt annan mentalitet här än i Sverige och man får gärna ha stora drömmar. Sedan är det ett helt annat tempo vilket passar mig perfekt men kanske inte hade passat alla lika bra. Alla jobbar stenhårt, gör du inte det sa tar någon annan ditt jobb. Det är hela tiden go, go, go och mentaliteten är intensiv och ganska stressande. Det är alltid något på gång vilket gör att man aldrig känner sig uttråkad, men ibland måste man också tvinga sig själv att sakta ner tempot lite.

Hur går det för forskningen rent allmänt idag?
– Jag skulle säga att det går bra och att speciellt Bioteknik just nu känns väldigt ”hett” och inne. Vi har ett nara samarbete med NYU (New York University) och i och med det får man också en bra inblick i den akademiska forskningen som jag tycker är på framfart, avslutar Martina.

20151009_EF02786-Redigera

“Det är bra att vara analytiskt lagd”

Fredrik Hildorsson började som systemutvecklare på Itello för fem år sedan. Idag har han tagit ett större ansvar och som senior utvecklare har han möjlighet att påverka slutprodukten som går till kunder som AMF, Brummer & Partners och Nordea. – Man kan styra sitt arbete rätt mycket själv här. Ser man potential eller vill testa […]

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: