sverigesbillgates

Sveriges Bill Gates

Jonas Persson axlar rollen som Microsofts vd i Sverige – men inte har han ett flott kontor för det. Här satsar man på att skapa värde för medarbetarna och vill de ha ett kontor likt en stad då ska de få det, menar Jonas. Förutom en organisation där man satsar stort på varje individ, medarbetare som kund, har vi på The Scholar satt oss ner för att prata om utmaningarna i en teknikkräsen värld, molnverksamhet och hur det kom sig att en kemist blev vd på ett it-bolag.
Av Janneke Wackerberg Foto Erik Flyg/Microsoft

Jonas Persson föddes i Lund men hann bara bo där i två år innan hans föräldrar tog honom till Ludvika. Där fick han gå till talpedagog för skånskan, alltså talfelet som man kallade det på den tiden, skulle bort. Dock dröjde det bara ett par år tills Jonas skulle behöva lära sig ett helt nytt språk istället. Hans pappa hade fått jobb i São Paulo – som på den tiden var dubbelt så stort som Sverige.
– Jag gick från ett samhälle där alla känner varandra till att jag befann mig i en amerikansk skola där jag inte kände någon. Det var faktiskt jättesvårt och jobbigt till en början, men sen anpassade jag mig rätt snabbt ändå, både till den amerikanska och brasilianska kulturen, säger Jonas med ett spjuveraktigt leende när vi träffar honom på Microsofts kontor i Stockholm.

microsoft

Efter ett tag kanske det blev lite för mycket av det goda för Jonas del. Han gillade ju det här med sport, dans och åkte gärna till Rio de Janeiro på helgerna. Han säger att han inte var oregerlig på något sätt, men en ungdom som gärna hittade på massa saker. Jonas föräldrar valde dock att åka hem till Sverige med Jonas efter ett par år i Brasilien, Sverige var ett bättre land att växa upp i sades det. Jonas mamma såg gärna att han skulle ta jägarexa- men, men Jonas ville bli veterinär och påpekar än idag att skjuta på något som rör sig (förutom i dataspel) är inget han är intresserad av. Pappan däremot tyckte Jonas skulle välja en bred linje.
– Min dröm när jag sökte var ju egentligen att bli veterinär så jag sökte den linjen som första val, sen juridik och på tredjeplats satte jag kemi. Jag har alltid gillat när det bubblat.

Det blev kemilinjen på Uppsalas Universitet för Jonas och han beskriver hur han egentligen aldrig var jätteint- resserad av ämnet. Fem år senare disputerade han dock i fysikorganisk kemi.
– Ja, det är ju lite knäppt egentligen men det handlade om att jag ville fullfölja en utbildning och att kemi var något som gav mig energi. Hela studietiden gav mig otroligt mycket glädje.

Efter examen var det meningen att Jonas skulle flytta till Kalifornien för att göra en postdoc men i samma veva frågade en god vän till honom vad tusan han skulle där och göra när hans egentliga intresse var datorer och spel.
– Hon slog vad om att jag inte vågade söka en tjänst inom it-branschen och jag är väl inte en person man ska säga sådant till, säger han och skrattar.
– Jag var ju tvungen att motbevisa, fortsätter han.

Det är nu 21 år sedan Jonas började jobba på Microsoft. Han har haft åtskilliga uppdrag och titlar hit och dit men det är inte det viktiga verkar det som. För honom har det alltid handlat om att jobba för en person han tycker om.

– Jag kommer knappt ihåg vad för jobb jag sökte här, istället blev jag otroligt fascinerad och inspirerad av den personen som intervjuade mig och jag insåg snabbt att jag ville börja jobba på Microsoft.

Du har alltså en bakgrund i kemi, men lyckas ändå få jobb på it-jätten Microsoft. Hur går det ihop egentligen?
– Haha, ja nu när du säger det så… Nä, men jag tror det handlar om attityd. Jag märker att i den position jag har idag får jag in en mängd fantastiska cv:n men i slutändan handlar det om att jag vill bli inspirerad av den personen som sitter mittemot mig. Kunskap är förstås viktigt men det är ännu viktigare med attityd och hur man kommer kunna arbeta med dem. Så jag tror att den som anställde mig tänkte likadant. Är det något som format mig så är det nog det
– vilket jobb man väljer är inte de viktigaste utan vilken chef man väljer, det är en lärdom.

microsoft.3

När vi är på Microsoft passar vi såklart på att få en rundvandring, precis som de 40 000 andra som besökt kontoret sedan invigningen 2013, för att kolla på det som kallas “den nya arbetslivet”, eller DNA. Jobbet är inte en plats där man ska befinna sig under en viss tid på dygnet – utan något som man gör, menar ledningen på Microsoft och vi kan väl säga att de tagit fasta på orden. På markplanet har man skapat ett torg med en huvudgata och ett kafé. Här finns olika formella och informella mötesplatser och arbetsplatser där också besökare kan arbeta medan de väntar. En trappa upp finns ”kulturhuset” där det finns böcker och tidskrifter och på andra vå- ningen befinner vi oss i ”parken”. Den har så klart grönt som basfärg och en utomhusterrass. Här ska det vara litet mer liv och rörelse varför det finns ett pingisbord och plats för andra bullriga aktiviteter som man skulle kunna hitta i en park.

På plan tre befinner vi oss på ”centralstationen”. Här kan man sitta i kupéstolar eller i en sportbar och arbeta medan det strömmar musik från högtalarna. Inte ens cheferna har en fast plats.
– Vi har lagt mycket tid på att göra ett kontor som ska fungera för olika människor. Om man behöver bli inspirerad och inte bara sätta sig vid samma kontor varje dag så har vi försökt hitta en miljö som styrker det. Men framförallt har vi gjort ett aktivitetsbaserat kontor där man kan jobba från vilket ställe man vill och på vilket sätt man vill. Sen vet
vi att om vi ska attrahera sådana som du i framtiden så måste jag ställa fram mer än ett skrivbord, en PC och en kontorsstol. Det handlar mycket om det, säger Jonas.

Vad gör man här på det svenska kontoret egentligen?
– Vi har nog de flesta typer av tjänster härute faktiskt; marknad och kommunikation, support, konsulter säljare, marknadsförare, utvecklare och evangelister – de är ute och berättar om oss och jurister förstås.

microsoft.2

Att vi svenskar är sugna på att plocka upp ny teknik är väl ingen nyhet i sig. Släpps en ny iphone ska alla ha den, ett nytt Xbox på marknaden och kön ringlar och påminnelsen om uppdateringen av Skype syns inte länge på skärmen.
– Om man mäter den tid det tar från att en produkt lanseras i Sverige tills det att man börjar använda den så är den nästan kortast i världen. Konsumenter i Sverige är väldigt nyfikna och sedan finns det ett flockbeteende också, när något lanseras så vill alla ha det! Sen byter alla till något annat efter ett tag. Vi jobbar mycket med att förse konsumenter med vad de vill ha idag men sen jobbar vi jättemycket med att tänka på vad det är du inte vet att du vill ha imorgon.

Vad kan det vara då?
– Det är svårt att säga för jag känner inte dig, men överlag ska kan vi se att allt fler människor gör allt fler saker. Vi jobbar men och är stressade. Det finns nog inte en småbarnsförälder som säger att de har mycket tid över. Vi vill göra vardagen lite lättare med hjälp av teknik och det kan vara allt från en produkt eller applikation.

Hur är det att kriga mot jättar som apple och Google?
– Jag ägnar inte konkurrenten en tanke på dagarna för vi krigar inte längre, vi samarbetar ju en del idag. Allt fokus ligger på produktivitet och kunden. Världen är så komplex så man måste fokusera på sina kunder istället och det har varit en dramatisk förändring här på MS.

Kommer vi klara oss med bara ett tangentbord, en skärm och en mus i framtiden?
– Molnet är sättet att leverera produktivitet, för då är produktiviteten tillgänglig överallt. Slutmålet är inte att allt ska gå via molnet men att vi ska kunna ge dig vad du behöver – när du behöver det. Då blir det oftast via molnet.

Till sist, hur ser framtiden ut för dig och Microsoft?
– Jag har egentligen aldrig haft något mål så aldrig en karriärplan heller. Jag har mest jobbat med människor jag tycker om. Just nu tänker jag att det är jätteroligt här men någon gång framöver så tänker jag skaffa mig tid och göra de sakerna jag alltid drömt om och det kan vara att resa eller vara mer på landet. För Microsofts del så ska vi nå våra mål där vi ska underlätta för var och en därute med exakt den teknik som underlättar för just den personen. Kan vi, med hjälp av tekniken, göra livet lättare?
Svaret kanske är nej men det är en härlig utmaning, avslutar Jonas.

johanpersson.presentation

Namn: Johan Persson
Ålder: 46
Yrke: Vd Microsoft Sverige
Familj: Fru och tre barn
Karriär(urval): Utsågs 2009 till General Manager för DPE (Devoloper and Platform Evangelism), Microsoft Corporation. Arbetade som Senior Director för DPE i Microsoft Western Europe. Han har haft olika ledande positioner inom Microsoft, bl.a. som General Manager för Microsoft Mobility i Europa/Mellanöstern & Afrika, chef för telekom i Norden och Chief Technology Officer för Western Europe. Jonas har också arbetat i Microsoft Sverige som DPE Lead och var medlem i Microsofts svenska ledningsgrupp 2003-2005.

20151009_EF02786-Redigera

“Det är bra att vara analytiskt lagd”

Fredrik Hildorsson började som systemutvecklare på Itello för fem år sedan. Idag har han tagit ett större ansvar och som senior utvecklare har han möjlighet att påverka slutprodukten som går till kunder som AMF, Brummer & Partners och Nordea. – Man kan styra sitt arbete rätt mycket själv här. Ser man potential eller vill testa […]

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: