q

Anton drivs av problemlösningen

Från KTH till San Francisco och nu pendlar han mellan båda Sverigekontoren. Anton Hägerstrand jobbar som programmerare för Meltwater, ett av världens största omvärldsbevakningsföretag.
Av Victoria Thoors

Från att ha varit ett litet datavetenskapsföretag med begagnade möbler och ett lånat kontorsutrymme ,till en informationsplattform som analyserar miljarder digitala dokument varje dag till över 20 000 företag, är Meltwater idag en attraktiv arbetsplats för många ingenjörer. Civilingenjören Anton Hägerstrand gick över till Meltwater när hans konsultfirma blev uppköpta av företaget.
– Jag är jättenöjd att jag gick över. Jobbet som programmerare här passar mig mycket bättre. På konsultfirmor har man mer korta uppdrag, vilket är roligt, men med ett bolag som Meltwater så jobbar man mer långsiktigt och vi får lägga ner mer tid på att få fram bra mjukvara, säger Anton.

Meltwater har vuxit snabbt sen starten 2001 och finns nu i 27 länder. Antons karriär på företaget började med att han fick jobba på huvudkontoret i San Francisco.
– Jag fick åka dit direkt och jobbade där i 1,5 år. Det var otroligt kul. Det är vanligt att folk reser mycket mellan kontoren inom Meltwater. En kollega har till exempel jobbat i San Francisco, Tokyo och Berlin. Idag pendlar jag mellan Göteborg och Stockholm, men jobbar dagligen med folk från kontor i hela världen. Om man vill jobba hos oss tycker jag verkligen att man ska passa på att jobba utomlands om möjligheten ges, berättar Anton.

Omvärldsbevakningsjätten Meltwater hjälper verksamheter att driva tillväxt och stärka varumärken genom Big Data. Genom att hitta och sålla ut konkreta affärsinsikter ger företaget bättre förståelse för sina marknader, så att de kan interagera med kunder och affärsinformation i sociala medier. Anton är mjukvaruutvecklare och programmerare och jobbar med många olika processer.
– Jag har suttit med en plattform för att lagra och söka i väldigt mycket data. För att få en struktur i mediebevakningen måste vi ha en mycket organiserad bas för att hantera datamängden. Utmaningen ligger i att få bra prestanda i stora system. Det finns väldigt få svar och lösningar på problemen som dyker upp, vilket kan vara lite klurigt, men också otroligt roligt, säger han.

Vad jobbar du med just nu?
– Just nu integrerar vi Twitter och bloggdata i en plattform vi har byggt. Det går jättebra och vi kommer att jobba med det tills det fungerar. Vi jobbar ständigt mot nya mål och nu har vi kunnat börja användartesta våra projekt, vilket känns väldigt roligt.

Vad är roligast?
– Problemlösningen, att hitta svaren på alla frågor som uppstår, men även företagskulturen. Det är en väldigt platt organisation där man får göra sin röst hörd. Visst finns det hierarkier och olika kulturer men i Sverige och i Norden är det väldigt högt i tak.

Vad krävs för att man ska lyckas på Meltwater?
– Att man är öppen och vill lära sig nya saker. Det går inte en dag utan att jag lär mig något nytt. Du måste ha mycket eget driv. Ingen kommer stå och säga åt dig vad du ska göra. Du måste även kunna jobba i team och samarbeta på ett bra sätt. Det finns en stor utvecklingspotential hos oss, vilket jag själv tycker är sporrande.

20151009_EF02786-Redigera

“Det är bra att vara analytiskt lagd”

Fredrik Hildorsson började som systemutvecklare på Itello för fem år sedan. Idag har han tagit ett större ansvar och som senior utvecklare har han möjlighet att påverka slutprodukten som går till kunder som AMF, Brummer & Partners och Nordea. – Man kan styra sitt arbete rätt mycket själv här. Ser man potential eller vill testa […]

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: