jenterheader

Tips till dig som är tjej och pluggar till ingenjör

Är du trött på att alltid hänga med killar? Nätverket ”SIV” startades hösten 2007 av tre tjejer från olika civilingenjörs­ program på Uppsala Universitet då de insåg avsaknaden av ett kvinnligt nätverk på skolan. Idag har de över 400 medlemmar.
Av Janneke Wackerberg

– SIV finns till för att stötta och ge stöd till varandra, samt hitta nya kompisar, säger Frida Nygren, utbildningsansvarig på SIV, som själv pluggar civilingenjörsprogrammet i system i teknik och samhälle.

Tanken är att anordna events som både ger en tydlig koppling mellan utbildning och framtida karriär, samt uppmärksammar mindre självklara karriärsvägar och yrkesval.

Eventen SIV arrangerar har dels bestått av föreläsningar med inbjudna talare från näringsliv och möteskväl- lar där medlemmarna, nya som gamla, träffats och minglat.
– I höst ska vi bland annat ha ett event om stresshantering då tjejer kan vara rätt bra på att stressa och sätta press på sig själva. Sedan organiseras en del lunchevent där vi kan bjuda in en intressant företagsrepresentant eller kanske en inspirerande person. Vi har också sprungit vårruset tillsammans. Jag tror absolut tjejerna uppskattar eventen.

SIV har även ett mentorskapsprogram där studenter som närmar sig slutet av sin utbildning erbjuds en mentor. Syftet är att ge studenterna en närmare kontakt med deras framtida yrkesliv genom en mentor som kan stötta och agera bollplank.

Om SIV
SIV är en ideell förening vars målsättning är att vara medlemmarnas nätverk. SIV har idag en styrelse bestående av sju personer och det konstant ökande medlemsantalet når idag över 400 ingenjörer. SIVs huvudsyften är att:

Stötta och ge energi – att vara en mötesplats där nätverkets medlemmar kan få energi och stöd. detta sker exempelvis genom mentorskapsprogram.
Inspirera – att lyfta fram kvinnliga förebilder med olika bakgrunder, såväl utbildnings- som yrkesmässigt, för att inspirera nätverkets medlemmar.
Visa möjligheter – att inom utbildning och arbetsliv påvisa olika möjligheter och karriärsval som är aktuella för nätverkets medlemmar.

20151009_EF02786-Redigera

“Det är bra att vara analytiskt lagd”

Fredrik Hildorsson började som systemutvecklare på Itello för fem år sedan. Idag har han tagit ett större ansvar och som senior utvecklare har han möjlighet att påverka slutprodukten som går till kunder som AMF, Brummer & Partners och Nordea. – Man kan styra sitt arbete rätt mycket själv här. Ser man potential eller vill testa […]

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: