dfsdf

Att lyckas inom e-handel

Viktor Renneus Guthrie tyckte inte att det räckte med att plugga fysik på heltid på Lunds Universitet. Han startade därför e­handelsbolaget Billig Teknik tillsammans med Andre Lövgren. Idag har företaget tio anställda och omsätter runt 30 miljoner om året. Här berättar han om chocken vid första bokföringsslutet, sin burn out och hans nya projekt som precis är i uppstart.
Av Janneke Wackerberg

Att Viktor har en entreprenörstörst som är svår att släcka kommer fram ganska tydligt när vi träffar honom. Han har precis varit på ett stort försäkringsbolag för att sälja in sin allra senaste idé. Men entreprenörensandan har han haft med sig längre än så. Viktors karriär tog fart redan efter andra året på Lunds Universitet. Han och en kompis startade e-handelssajten Billigteknik.se på nätet. De köpte datorer av leverantörer med restlager och sålde dem sedan vidare.

Studentrummet på 17 kvadratmeter var snart överfyllt med datorer och teknikprylar som skulle skickas runtom i hela Sverige. Viktor var som uppslukad och tyckte inte det fanns några begränsningar över hur mycket man kunde arbeta. Tills den dagen han fick en panikångestattack.
– Jag blev yr, fick domningar i armen och tryck över bröstet. Paniken var framme och jag trodde jag fick en hjärtattack. Den fick mig att sätta upp ramar, jag slutade ta med mig kundtjänsttelefonen hem bland annat, säger han.

Försäljningssiffrorna var högre än de väntat sig och det var två chockade studenter som ett år efter start satt med bokföringen.
– Visst hade vi förstått att det gick ganska bra men kanske inte riktigt så bra…

De flyttade till större lokaler då omsättningen hamnade över miljonstrecket varje månad.

I och med att Billig teknik blev större och större dök också nya sorters problem upp, nämligen bedrägeriförsök.
– Det var surt, men vi upptäckte samtidigt ett mönster för hur bedragarna arbetade och det byggde vi vidare på och startade ytterligare ett bolag; Valibox. Valibox är ett datorprogram som med algoritmer spårar misstänkta beteenden hos kunderna, slår larm och gör att nätbutikerna reagerar. De har idag ett samarbetsavtal med UC på delvis antibedrägeri men också e-säkerhet. Viktor var med och skapade e- spärr som är en tjänst som löser id-kapnings- problematiken.

Hur hinner du med allt?
– Det handlar om att hitta en balans, att lära sig prioritera. Det finns saker man tycker är kul och kan hålla på med hur länge som helst men sen finns det saker man måste göra men man skjuter på. Det gäller att prioritera.
Förutom att hitta balans trilskas Viktor med att aldrig känna sig nöjd.
– Det är väl entreprenörens gissel, att alltid sträva vidare. Mitt tips är dock att leva i nuet och försöka få perspektiv.

Viktor har alltså varit med och startat en del bolag och andra projekt. Nu senast har han gett sig in i försäkringsbranschen men exakt vad det är han gör vill han inte avslöja.
– Vill man komma någonstans måste man våga dela med sig av sin idé, tänk så många som kan hjälpa dig. Livsrådet är dock viktigare och det är- gör det som känns bra, annars strunta i det, avslutar Viktor.

20151009_EF02786-Redigera

“Det är bra att vara analytiskt lagd”

Fredrik Hildorsson började som systemutvecklare på Itello för fem år sedan. Idag har han tagit ett större ansvar och som senior utvecklare har han möjlighet att påverka slutprodukten som går till kunder som AMF, Brummer & Partners och Nordea. – Man kan styra sitt arbete rätt mycket själv här. Ser man potential eller vill testa […]

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: