Utsikt från lyxhotellet Mandarin Oriental i Barcelona.

Hit åker du på en weekend med…

Är du sugen på att resa, men vet inte vart och med vilka? Lugn, vem du än väljer att åka med – och även om du åker själv – har vi tre perfekta alternativ.

Av Lotta Kronstam & Ida Käll

Champagne i Champagne.

Kärleken: Champagne, Frankrike
– Vad är mer romantiskt än champagne?

Flyg till Paris och ta sedan tåget upp till Champagne-distrikten Reims eller Epérnay. Här står vinkällarna med dörrarna på vid gavel för intresserade entusiaster. På Champagnemagic.com kan ni se vilka hus som har öppet – många av dem vill dessutom ha en anmälan om er ankomst i förväg. Hyr en bil eller köp in er på en privat, guidad tur och ta en heldag längs det som kallas ”Route de Champagne” (Champagnerutten). Här finns hundratals vinodlare som odlar åt de större husen eller säljer eget vin under eget champagnemärke. Gör entreprenörerna glada genom att beställa hem några lådor. Du kan ibland till och med få en egen etikett på flaskan, perfekt till födelsedagskalaset eller förlovningen.

Ni äter på: La Table Anna i Reims. Franskt och trivsamt.
Ni bor på: Hôtel de la Paix i Reims, perfekt beläget vid Rue Buirette med gångavstånd till det mesta.
Hit går ni för bra nattliv: Hela gågatan utanför Hôtel de la Paix är kantad av barer och uteserveringar. Det är bara att välja och vraka!
Sevärdheter: I sann turistanda bör ni ta er till katedralen i Reims för en guidad tur kring detta gotiska mästerverk där Frankrikes kungar krönts.
Missa inte: När solen skiner under en härlig dag; passa på att ha en picknick ute i champagneodlingarna med svårslagen utsikt! Packa ner en god skumpa i korgen och äkta champagneglas. Här passar inte plast-dito.

Utsikt från lyxhotellet Mandarin Oriental i Barcelona.

Bästa polarna: Barcelona, Spanien
– Naturligtvis!

I Barca råder skön stämning och staden har ett bra uteliv som börjar tidigt och slutar sent. Gastronomi och goda viner är något som Spanien har i övermått – ett förslag är att delta i en äkta spansk matlagningskurs. Dagen efter vilar ni ut på stranden, klimatet i Barcelona är faktiskt skönt nära nog året om. Ta några steg upp till Ramblan och mingla med vänner från hela världen, kanske halkar ni in i den lokala saluhallen för en sen lunch innan kvällens fotbollsmatch. En tur till vinområdet Pénedes är lockande när ni vill komma ut ur staden för en stund. Besök vinhuset Torres som har öppet för både vinprovning och tågtur.

Tapas i Barca.

Ni äter på: Llamber Barcelona – innovativa tapasrätter med vågade smakkombinationer.
Ni bor på: För extra allt så är Mandarin Oriental Barcelona på Passeig de Gràcia helt rätt. För en mer slimmad plånbok finns mängder av hotell i mellanklass med bra läge i Barcelona. Ett tips är att söka efter hotell med takterrass och gärna pool. Då kommer ni att trivas under sena eftermiddagar.
Hit går ni för bra nattliv: Hela Barcelona pulserar från sen kväll till tidig morgon. Börja med cava och tapas som stopp på några av barerna och låt er föras med av strömmen med festsugna till de hetaste nattklubbarna just nu.
Sevärdheter: Fotboll! FC Barcelona är stadens stolthet och stadion Camp Nou rymmer upp till 100 000 gäster i publiken. Kolla biljetter på Fcbarcelona.com.
Missa inte: Ta en powerwalk på tidig morgon till berget Montjuïc – hit hittar inte alla turister.

Vackra Tower Bridge i London. Foto: Flickr/Dimitry B

På egen hand: London, Storbritannien
– Här är du aldrig ensam

I London är du själv, men aldrig ensam. London är en världsstad som kryllar av människor och sevärdheter – här är det bara att ta för sig. Om du har sprungit på Towern och sett Madame Tussauds vaxdockor sedan barnsben så är det dags att du förkovrar dig i modern konst, illrar runt på konstgallerier och utställningar. Oemotståndlig är väl en promenad i Notting Hill. Förmodligen springer du på några vänner eller bekanta. Att besöka en loppmarknad kan ge fynd till hemmet och lite sköna nya persedlar. Res hem som en lady eller brittisk gentleman.

Du äter på: Tom’s Kitchen i Chelsea. Rustik mat och klassisk engelsk brunch. Afternoon tea smakar bäst på lyxhotellet Brown’s i Mayfair eller Sketch på Conduit Street.
Du bor på: W London Leicester Square.
Hit går du för bra nattliv: Mahiki är en populär nattklubb nära Ritz, här festar kändisarna och klubben omnämns ofta i tidningarna. Chinawhite på Winsley Street är ett annat populärt tillhåll.
Sevärdheter: Tate Modern, gratis inträde och mycket inspiration!
Missa inte: Alla gatumarknader. Det finns många. En av de bästa är Borough Market vid London Bridge och Brick Lane med spännande skrot, mat och vintagekläder.

20151009_EF02786-Redigera

“Det är bra att vara analytiskt lagd”

Fredrik Hildorsson började som systemutvecklare på Itello för fem år sedan. Idag har han tagit ett större ansvar och som senior utvecklare har han möjlighet att påverka slutprodukten som går till kunder som AMF, Brummer & Partners och Nordea. – Man kan styra sitt arbete rätt mycket själv här. Ser man potential eller vill testa […]

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: